Jak vybrat kapra

Výběr kapra závisí na několika faktorech:

Velikost

Kapr by měl být dostatečně velký, aby poskytl dostatek masa k přípravě jídla. Pokud plánujete celou rybu upéct, zvažte, zda se vejde do vaší trouby.

Vůně

Ryba by neměla být příliš intenzivně vonící. Pokud má kapr nepříjemnou vůni, pravděpodobně je starý nebo nečerstvý.

Barva

Kapr by měl mít lesklou kůži a jasně rudé skvrny na šupinách. Pokud jsou skvrny matné nebo šedivé, může to být známkou nezdravé ryby.

Chov

Pokud možno, vyberte si kapra z rybníka nebo farmy, kde jsou ryby chovány s použitím ekologických postupů.

Čerstvost

Kapr by měl být čerstvý a měl by být uložen v chladničce nebo na ledě. Pokud si nejste jisti, jak dlouho byl ryba uložena, zeptejte se prodejce.

Stav

Zkontrolujte, zda má kapr poškozené šupiny, oči, kůži nebo ploutve. Pokud ano, může to být známkou nemoci, úrazu nebo špatných životních podmínek.